First slide
Αρχική | Στήθος | Αυξητική Στήθους

Αυξητική Στήθους

Αυξητική Στήθους με Ενθέματα

Τι είναι η αυξητική στήθους;

Η επέμβαση αυξάνει και βελτιώνει τον όγκο και το σχήμα του γυναικείου στήθους με την τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης. Η επέμβαση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να διορθώσει συγγενείς ασυμμετρίες του στήθους ή  να αποκαταστήσει τον όγκο και τη σφριγηλότητα  του στήθους μετά από τοκετούς ή μεγάλη απώλεια βάρους. Όταν το στήθος είναι σε αναλογία με το σώμα της γυναίκας βοηθάει στην αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση και ακόμα κάνει την επιλογή στο ντύσιμο ευκολότερη. Σήμερα στις στατιστικές των Η.Π.Α είναι η δεύτερη συχνότερη επέμβαση αισθητικής χειρουργικής μετά τη ρινοπλαστική.

Κατάλληλες υποψήφιες για την επέμβαση

Μια προεγχειρητική αξιολόγηση του στήθους θα απαντήσει στο ερώτημα εάν μια απλή αύξηση του στήθους αρκεί για να διορθώσει το πρόβλημα. Σε περιπτώσεις συνυπάρχουσας μικρής πτώσης του στήθους η τοποθέτηση ενθεμάτων αρκεί να διορθωθεί η πτώση. Σε άλλες περιπτώσεις η τοποθέτηση ενθεμάτων συνδυάζεται και με ανόρθωση του στήθους. Η προεγχειρητική ενημέρωση είναι ενδελεχής και σας βοηθούμε να διαλέξετε την καταλληλότερη τεχνική καθώς και το είδος και μέγεθος του ενθέματος που θα χρησιμοποιηθεί. Έχετε την ευκαιρία να δείτε τα είδη εκθεμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και θα δείτε φωτογραφίες από επεμβάσεις στήθους πριν και μετά την επέμβαση που έχει σχήμα σαν το δικό σας. Ο κ. Σταματίου έχει πραγματοποιήσει πάνω από 2000 επεμβάσεις στήθους τα τελευταία 25 χρόνια στην Αμερική και στην Ελλάδα και είναι γνώστης όλων των τεχνικών που χρησιμοποιούνται σήμερα για την αύξηση του στήθους.

Η επέμβαση

Υπάρχουν πολλές τεχνικές για την αύξηση του στήθους όπως περιγράφονται στο διαδίκτυο και στον έντυπο τύπο. Οι τεχνικές ποικίλουν με τον τύπο του ενθέματος που χρησιμοποιείται (ανατομικά, στρογγυλά, τραχείας ή λείας επιφάνειας, σιλικόνης ή φυσιολογικού ορού), την τοποθέτηση του ενθέματος (υπομυικά, υπομαστικά, υποπεριτοναικά (subfacial) ή σε διπλό επίπεδο (dual plane) και στην τοποθέτηση των τομών (υπομάστια πτυχή, γύρω από τη θηλή ή στη μασχάλη).

ΟΙ ΤΟΜΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΜΑΣΤΙΑ ΠΤΥΧΗ, ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΗΛΗ Η ΣΤΗ ΜΑΣΧΑΛΗ

ΤΑ ΕΝΘΕΜΑΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΕΝΑ Η ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥ

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΗΘΟΣ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΣΩΜΑ

Επιλογές

Ελπίζουμε οι πληροφορίες που ακολουθούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε την επιλογή που θα κάνετε με τη βοήθεια του γιατρού. Ο κ. Σταματίου με την εμπειρία του θα σας καθοδηγήσει να έχετε ένα αποτέλεσμα φυσικό, αρμονικό με το σώμα σας με τα ενθέματα να μην είναι εμφανή ή ψηλαφητά και το αποτέλεσμα να διαρκέσει σε βάθος χρόνου. Άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη συζητώντας με τον Κ. Σταματίου, έχουν να κάνουν με τις φυσιολογικές αλλαγές του γυναικείου στήθους με την πάροδο του χρόνου που έχουν να κάνουν με την ηλικία, εγκυμοσύνες, θηλασμό, απώλεια ή αύξηση βάρους, εμμηνόπαυση και την επίδραση της βαρύτητας. Επειδή λοιπόν, λόγω αυτής της ιδιομορφίας της εμφάνισης του στήθους με την πάροδο του χρόνου υπάρχει η πιθανότητα κάποιας διορθωτικής επέμβασης στο μέλλον, είναι σημαντικό η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί να επιδέχεται εύκολες διορθώσεις εάν προκύψουν και είναι επιθυμητές στο μέλλον.

Τομές

Η πρώτη απόφαση που θα πάρετε είναι που θα γίνουν οι τομές για την τοποθέτηση των ενθεμάτων.

Υπομάστια πτυχή: Η τομή έχει μήκος 3.8cm και βρίσκεται στην πτυχή κάτω από τη θηλή. Με αυτήν την προσπέλαση ο γιατρός έχει τον μέγιστο έλεγχο για να ελέγξει το αποτέλεσμα της επέμβασης. Επιπλέον, οποιαδήποτε αλλαγή θελήσετε στο στήθος στο μέλλον γίνεται καλύτερα από αυτήν την ουλή και έτσι αποφεύγετε επιπλέον ουλές στο μέλλον. Επίσης με αυτήν την τομή είναι δυνατόν το ένθεμα να έχει πλήρη μυϊκή κάλυψη στον κάτω πόλο και έτσι το ένθεμα να μην είναι ψηλαφητό κάτω από το δέρμα. Ένα άλλο πλεονέκτημα της «πλήρης μυικής κάλυψης » είναι ότι με την πάροδο των ετών το ένθεμα συγκρατείται στην αρχική του θέση, δεν « πατώνει» και το μπούστο διατηρείται γεμάτο για πάντα. Με άλλα λόγια εάν ο μυς δε συρραφθεί στον κάτω πόλο, με ειδική τεχνική που χρησιμοποιούμε, ούτως ώστε να καλυφθεί το ένθεμα και να υποστηριχτεί με μυ από κάτω το ένθεμα είναι ψηλαφητό τις περισσότερες φορές όταν η γυναίκα είναι όρθια. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αξιολογηθεί σε φωτογραφίες ή όταν απλά κάποιος βλέπει το στήθος χωρίς να το ψηλαφά.

Περιθηλαία τομή: Εναλλακτικά η τομή μπορεί να τοποθετηθεί στο κάτω ημικύκλιο της θηλής. Αυτό μπορεί να γίνει εάν η γυναίκα δε θέλει να έχει τομές στην υπομάστια πτυχή με την προυπόθεση ότι η περιθηλαία άλως δεν είναι πολύ μικρή. Υπάρχουν μερικά μικρά προβλήματα με αυτήν την τομή που μπορείτε να τα συζητήσετε με τον κ. Σταματίου. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα με αυτήν την τομή μικρών αλλαγών στην αίσθηση και στο συμμετρικό σχήμα της θηλαίας άλω όταν ερεθίζεται η θηλή. Αυτοί είναι συχνά αποφασιστικοί παράγοντες για τις γυναίκες που δεν διαλέγουν αυτήν την προσπέλαση.

Τομή στη μασχάλη: Αυτή η προσπέλαση, η σχετικά νεότερη, χρησιμοποιείται τα τελευταία τριάντα χρόνια. Δεν έχει γίνει δημοφιλής παρότι στο στήθος δεν υπάρχει καμμιά ουλή, γιατί αφ’ ενός το ύψος του ενθέματος στην υπομάστια πτυχή δεν ελέγχεται εύκολα κατά την τοποθέτηση του ενθέματος και αφ’ ετέρου λόγω του ότι ο μυς αποκολλάται στην υπομάστια πτυχή, το ένθεμα είναι εκτεθειμένο στη βαρύτητα και μπορεί με το πέρασμα του χρόνου να υποχωρήσει προς τα κάτω. Για τη διόρθωση αυτού του προβλήματος απαιτείται νέα υπομάστια τομή. Για αυτούς τους λόγους ο κ. Σταματίου δεν συνιστά αυτή την προσπέλαση.

Θέση του ενθέματος

Η δεύτερη απόφαση που θα πάρετε είναι η θέση του ενθέματος.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο κ. Σταματίου προτιμάει να τοποθετεί τα ενθέματα πίσω από τον θωρακικό μυ. Εάν το στήθος είναι πολύ μικρό η επιλογή είναι η πλήρης κάλυψη του ενθέματος, με ειδική τεχνική, στην υπομάστια πτυχή ούτως ώστε το ένθεμα να είναι καμουφλαρισμένο χωρίς να είναι ψηλαφητό κάτω από το δέρμα. Επίσης ο μυς υποστηρίζει και συγκρατεί το βάρος του ενθέματος με αποτέλεσμα το ένθεμα να μην ‘’πατώνει’’ και το μπούστο να διατηρείται. Επίσης η τοποθέτηση τους πίσω από τον μυ τα προφυλάσσει από βίαιους χειρισμούς. Σε περιπτώσεις σύγχρονης μικρού βαθμού πτώσης του στήθους η τοποθέτηση του ενθέματος δεν θα αυξήσει μόνο το μέγεθος αλλά θα πετύχει και μια μικρή ανόρθωση του στήθους μετατοπίζοντας το στήθος προς τα εμπρός (όπως ανεβαίνει η κούνια όταν έρχεται μπροστά).

Υπάρχουν λίγες εξαιρέσεις όταν ενδείκνυται η τοποθέτηση του ενθέματος μπροστά από τον μυ (body builders και εύσωμες γυναίκες), ή σε διπλό επίπεδο (dual plane) όταν το στήθος είναι αρκετά πτωτικό και η γυναίκα δεν επιθυμεί ανόρθωση. Εάν ανήκετε σε αυτές τις περιπτώσεις ο κ. Σταματίου θα σας συμβουλέψει ανάλογα.

Η υποπεριτοναική (subfacial) τοποθέτηση του ενθεματος δεν συνίσταται διότι έχει το μειονέκτημα το ενθεμα να είναι ψηλαφητό στα πλάγια και στον κάτω πόλο. Συμπληρωματικά πρέπει να αναφερθεί ότι η τοποθέτηση του ενθεματος στο διπλό επίπεδο(dual plane) που σήμερα είναι η δημοφιλέστερη μέθοδος τοποθέτησης ενθεμάτων στην αυξητική στήθους, δημιουργεί δυνητικά τα δυσκολότερα προβλήματα στη διόρθωση του κάτω πόλου καθότι ο μυς έχει αποκοπεί από την θέση και έχει αφεθεί ελεύθερος να συσταλεί προς τα πάνω. Είναι προβλήματα που εάν προκύψουν δύσκολα διορθώνονται με αυτόλογους ιστούς και συνήθως χρειάζεται η χρήση άλλων υλικών για τη λύση του προβλήματος. Αυτό το θέμα μπορείτε να το συζητήσετε διεξοδικά με τον κ. Σταματίου.

Είδη ενθεμάτων

Η τρίτη απόφαση που καλείστε να πάρετε είναι ο τύπος ενθέματος.

Είναι σημαντικό να λεχθεί ότι από το 1963 που χρησιμοποιούνται τα ενθέματα σιλικόνης δεν έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού. Ο κ. Σταματίου έχοντας μεγάλη εμπειρία με τη χρήση ενθεμάτων και με τη διόρθωση προβλημάτων της αυξητικής στήθους προτιμά την χρήση λείων στρογγυλών ενθεμάτων μεγάλης, μέτριας η μικρής προβολής ανάλογα με τον τύπο του στήθους της γυναικάς.

Τα λεία ενθέματα γλιστρούν και έχουν κίνηση στον θώρακα της γυναίκας, δίνουν το πιο ελκυστικό και φυσικό αποτέλεσμα στην κίνηση και στη ψηλάφηση και έχουν τη μικρότερη πιθανότητα για προβλήματα μετά την επέμβαση.

Τα ανατομικά ενθέματα παρόλο που σε πολύ μικρά στήθη χωρίς μαζικό αδένα έχουν καλά αποτελέσματα στο σχήμα του στήθους, όμως έχουν το μειονέκτημα μερικές φορές να αναποδογυρίζουν και να χρειάζονται επανεπέμβαση. Όταν τα χρησιμοποιούμε φροντίζουμε οι θύλακες να είναι μικροί και τα ενθέματα να είναι εφαρμοστά. Κάνοντας αυτό κερδίζουμε στο σχήμα αλλά χάνουμε στην κίνηση. Γενικά το στρογγυλό ένθεμα δίνει τον όγκο στο στήθος και το υπάρχον στήθος δίνει το σχήμα.

Τα στρόγγυλα ενθέματα τραχείας επιφάνειας σε σύγκριση με τα ενθέματα λείας επιφάνειας είναι ακίνητα ενώ τα λεία ενθέματα έχουν κίνηση και αλλάζουν θέση με την αλλαγή θέσης του σώματος.

Δεν έχει αποδειχτεί ότι τα ενθέματα τραχείας επιφάνειας που χρησιμοποιούνται σήμερα (εξαιρούνται τα ενθέματα τραχείας επιφάνειας πολυουρεθάνης) έχουν κάποιο πλεονέκτημα ώστε να προτιμούνται έναντι των λείων ενθεμάτων. Είναι άξιο αναφοράς ότι στην Ελλάδα η εταιρία Mentov από το 2000 εισάγει τα ενθέματα λείας επιφάνειας κατά κανόνα για χρήση μόνο από τον κ.Σταματιου ενώ για την ίδια εταιρία στην Αμερική η διάθεση των λείων ενθεματων είναι 80% και των ενθεματων τραχείας επιφάνειας 20%.

Όλα τα ενθέματα που χρησιμοποιεί ο κ. Σταματίου είναι αμερικανικής προέλευσης, αναγνωρισμένα από το FDA και έχουν εγγύηση δια βίου.

Ανάρρωση

Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ παροχετεύσεις (σωληνάκια) κάτι που κάνει την μετεγχειρητική πορεία ευκολότερη. Με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ο πόνος του πρώτο 24ωρου είναι υποφερτός. Την επομένη μέρα επισκέπτεστε το ιατρείο, αφαιρείται ο επίδεσμος και τοποθετείται βαμβακερό σουτιέν το οποίο χρησιμοποιείται για όσες μέρες νομίζετε ότι σας ανακουφίζει. Τις περισσότερες φορές μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές ασχολίες και σε δουλειά γραφείου σε 3-4 μέρες . Γενικά ασκήσεις των άνω άκρων και του κορμού πρέπει να αποφεύγονται για 3-4 εβδομάδες, και ασκήσεις του θώρακα που απαιτούν μεγάλη μυϊκή δύναμη να αποφευχθούν για 6-8 εβδομάδες.

Συνδυασμός με άλλες επεμβάσεις

Η αυξητική στήθους μπορεί να συνδυαστεί με κοιλιοπλαστική, λιποαναρρόφηση και επέμβαση mommy make over.