First slide
Αρχική | Πρόσωπο | Βλεφαροπλαστική

Βλεφαροπλαστική

Τι είναι η βλεφαροπλαστική;

Είναι γνωστό ότι τα μάτια θεωρούνται ο καθρέφτης της ψυχής. Με τα μάτια επικοινωνούμε ενέργεια και συναισθήματα και η εμφάνιση τους μπορεί να προδιαθέσει θετικά ή αρνητικά τους γύρω μας. Με το πέρασμα της ηλικίας ή και από κληρονομικούς παράγοντες ή αλλαγές στην περιοχή τους τα μάτια μπορούν να δώσουν στο πρόσωπο μια γερασμένη ή κουρασμένη όψη. Με την βλεφαροπλαστική των άνω ή κάτω βλεφάρων μπορούμε να επαναφέρουμε μια φρέσκια και ξεκούραστη όψη.

Αναλύοντας τις ενδείξεις

Η επέμβαση μπορεί να γίνει σε νέο άτομο από την ηλικία των 20 ετών έως και σε προχωρημένη ηλικία για αισθητικούς και λειτουργικούς λόγους. Στα νεότερα άτομα ενδείκνυται γι ’αυτούς που έχουν κληρονομική προδιάθεση και εμφανίζουν πρώιμα περίσσιο δέρμα στα άνω βλέφαρα και «σακούλες» στα κάτω βλέφαρα από πρόπτωση τοπικού λίπους. Για τις υπόλοιπες ηλικίες τα σημάδια γήρανσης εμφανίζονται προοδευτικά.

Άνω βλέφαρα

Συνήθως παρατηρείται ποικίλου βαθμού χαλάρωση του δέρματος και πρόπτωση λίπους στην έσω γωνία του άνω βλεφάρου. Η χαλάρωση του δέρματος όταν είναι έντονη και το περίσσιο δέρμα ακουμπάει τις βλεφαρίδες μπορεί να δίνει αίσθημα βάρους στα επάνω βλέφαρα ακόμα και να εμποδίζει την περιφερειακή όραση. Πολλές γυναίκες παρατηρούν επίσης δυσκολία στο να μακιγιάρουν τα άνω βλέφαρα. Σε άτομα προχωρημένης ηλικίας μπορεί να προκύψει και λειτουργικό πρόβλημα από πτώση του άνω βλεφάρου κατά την οποία το ένα ή και τα δύο βλέφαρα παρουσιάζουν πτώση και τα μάτια δεν ανοίγουν όσο πρέπει με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η όραση τους. Η αξιολόγηση των άνω βλεφάρων περιλαμβάνει επίσης και αξιολόγηση της θέσης των φρυδιών. Αρκετές φορές η «λυπημένη» όψη οφείλεται και σε πτώση της έξω μοίρας του φρυδιού. Μια μικρή επέμβαση της ανόρθωσης της ουράς του φρυδιού μπορεί να φρεσκάρει το πρόσωπο δραματικά.

Κάτω βλέφαρα

Συνήθως παρατηρείται ποικίλου βαθμού «σακούλες» που είναι αποτέλεσμα συνδυασμού περίσσιου δέρματος, πρόπτωση λίπους ή και υπερτροφικού μυός. Τις περισσότερες φορές παρατηρείται μια προοδευτική πτώση και χαλάρωση του δέρματος πάνω στις ρινοπαρειακές αύλακες με αποτέλεσμα το μέσο πρόσωπο να φαίνεται γερασμένο και η ρινοπαρειακή αύλακα βαθύτερη. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η επέμβαση στα κάτω βλέφαρα μπορεί να εξομαλύνει και να ‘σιδερώσει’ την περιοχή του κάτω βλεφάρου και συγχρόνως να ανορθώσει τους ιστούς που «κάθονται» πάνω στη ρινοπαρειακή αύλακα με αποτέλεσμα να βελτιωθούν και οι ρινοπαρειακές αύλακες και να μην είναι έντονες. Μπορούμε δηλαδή με την κλασσική τομή της βλεφαροπλαστικής στα κάτω βλέφαρα να κάνουμε ένα μικρό φυσικό lifting του μέσου προσώπου και να βελτιώσουμε τις ρινοπαρειακές αύλακες με φυσικό τρόπο χωρίς ενέσιμα.

Ποιά είναι η διαδικασία;

Η άνω βλεφαροπλαστική γίνεται με τοπική αναισθησία. Η κάτω βλεφαροπλαστική μόνη της ή σε συνδυασμό με άνω βλεφαροπλαστική γίνεται κατά προτίμηση με τοπική και ενδοφλέβια υπνοχάλαση μπορεί όμως να γίνει μόνο με τοπική αναισθησία. Σε επιλεγμένη περίπτωση όταν η επέμβαση αφορά στα κάτω βλέφαρα μόνο αφαίρεση περίσσιου λίπους η επέμβαση μπορεί να γίνει από την έσω επιφάνεια του βλεφάρου με χρήση laser και χωρίς εξωτερική τομή. Η βλεφαροπλαστική μπορεί να συνδυαστεί με lifting φρυδιών, lifting προσώπου ή και ενδοσκοπικό lifting προσώπου.

Τι συμβαίνει με την ανάρρωση;

Ο ασθενής μισή ώρα μετά το τέλος της επέμβασης πηγαίνει σπίτι του και για 24 ώρες χρησιμοποιεί ειδική παγοκύστη. Παίρνει προληπτικά αντιφλεγμονώδη και αντιβιοτικά χάπια για 24 ώρες. Μετεγχειρητικός πόνος δεν υπάρχει και η χρήση αναλγητικών δεν θεωρείται απαραίτητη. Μετά το πρώτο εικοσιτετράωρο χρησιμοποιούνται γυαλιά ηλίου και μπορεί κανείς να ασχοληθεί με καθημερινές ασχολίες εκτός σπιτιού. Το μετεγχειρητικό οίδημα είναι εντονότερο την επόμενη μέρα μετά την επέμβαση και κατόπιν υποχωρεί γρήγορα. Η δυσκολότερη φάση της ανάρρωσης στη βλεφαροπλαστική είναι η εμφάνιση εκχυμώσεων οι οποίες υποχωρούν σε 10-12 μέρες. Η αφαίρεση ραμμάτων γίνεται σε 5 ημέρες και τότε τις εκχυμώσεις μπορούμε να τις καμουφλάρουμε με make-up. Η επανένταξη στην εργασία και στις κοινωνικές υποχρεώσεις γίνεται μετά από 10-12 ημέρες. Για αυτόν τον λόγο συνιστούμε στα εργαζόμενα άτομα να συνδυάσουν την επέμβαση με τις διακοπές τους ή με κάποια δραστηριότητα σε μέρη που είναι άγνωστοι και περνούν απαρατήρητοι.

Η εμφάνιση αμέσως μετά την επέμβαση λόγω των εκχυμώσεων και των ραμμάτων είναι ενοχλητική αλλά στην πορεία, όταν η επέμβαση γίνεται από πεπειραμένους γιατρούς, το αποτέλεσμα είναι φυσικό, εντυπωσιακό και προβλέψιμο.