First slide
Αρχική | Σώμα | Λιποαναρρόφηση με υπέρηχους

Λιποαναρρόφηση με υπέρηχους

Λιποαναρόφηση και Λιπογλυπτική

Τι είναι η λιποαναρρόφηση και η λιπογλυπτική;

Η λιποαναρρόφηση είναι μια χειρουργική τεχνική που επιτρέπει στον πλαστικό χειρουργό να σμιλεύσει διάφορες περιοχές του σώματος αφαιρώντας ανεπιθύμητο υποδόριο λίπος με τη χρήση μικροκάνουλας η οποία φέρει στη κορυφή της μια μικρή οπή . Η μέθοδος δεν είναι υποκατάστατο στην απώλεια βάρους αλλά διορθώνει τη σιλουέτα αφαιρώντας περιττό τοπικό λίπος από περιοχές του σώματος όπως απεικονίζονται στα σκίτσα καθώς επίσης από τα μάγουλα και το διπλοσάγονο. Η λιποαναρρόφηση είναι μια επέμβαση που γίνεται μόνη της ή μπορεί να συνδυαστεί με άλλες όπως η κοιλιοπλαστική, το λίφτινγκ μηρών και η ανόρθωση των γλουτών. Μια άλλη εφαρμογή είναι η σμίκρυνση του στήθους με λιποαναρρόφηση χωρίς ουλή μια τεχνική που εφαρμόζει ο κ. Σταματίου από το 1998.  Η λιπογλυπτική είναι μια τεχνική με την οποία ανακυκλώνεται αφαιρούμενο λίπος και το προσθέτουμε στα σημεία που λείπει. Επειδή με την πρόσθεση του λίπους παρατηρείται πολλές φορές μερική απορρόφησή του, συνιστάται μετά την παρέλευση εξαμήνου μια μικρή διόρθωση με πρόσθεση λίπους εκεί που απορροφήθηκε για να πετύχουμε το τελικό αποτέλεσμα. Αυτή η διόρθωση γίνεται συνήθως στο ιατρείο με τοπική αναισθησία.

Σε ποιους συνιστάται η λιποαναρρόφηση;

Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες από την επέμβαση. Η επέμβαση: βελτιώνει το περίγραμμα και τις αναλογίες του σώματος αλλά δεν θεραπεύει την κυτταρίτιδα. Το αποτέλεσμα: επηρεάζεται από την καλή ελαστικότητα του δέρματος.

Ποια είναι η διαδικασία;

Λιποαναρρόφηση Tumescent - UAL - μικροκάνουλες Κάνουμε μικρές τομές περίπου 5 χιλιοστών τοποθετούνται στρατηγικά και κρύβονται σε πτυχές του δέρματος. Χρησιμοποιούμε πάντα την τεχνική tumescent με μικροκάνουλα (3 mm). Συνδυαστικά σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε την τεχνική των εσωτερικών υπερήχων UAL (Ultrasonic assisted liposuction). Με την τεχνική tumescent πρήζουμε και διατείνουμε την περιοχή που θα γίνει η λιποαναρρόφηση με μεγάλη ποσότητα φυσιολογικού ορού που περιέχει ξυλοκαίνη (αναισθητικό) και αδρεναλίνη (σύσπαση των τριχοειδών αγγείων) κάτω από το δέρμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε την τεχνική UAL πριν τη λιποαναρρόφηση σε μερικές περιοχές όπως στις πτυχές της πλάτης και της μέσης, στο ανδρικό στήθος καθώς και στο γυναικείο στήθος εάν πρόκειται να κάνουμε σμίκρυνση χωρίς τομές. Ο Κος Σταματίου χρησιμοποιεί τη λιποαναρρόφηση για σμίκρυνση στήθους χωρίς τομές από το 1999. Στην τεχνική αυτή χρησιμοποιώντας ειδικές κάνουλες που εκπέμπουν στο ρύγχος τους υπέρηχους διαλύουμε επιλεκτικά τα λιποκύτταρα με το κρουστικό κύμα των υπερήχων χωρίς να επηρεάζονται τα αγγεία, τα νεύρα και ο αδενικός ιστός (στήθος) που βρίσκεται γύρω στα λιποκύτταρα. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε μικροκάνουλες διαμέτρου 3mm και αφαιρούμε εύκολα το ανεπιθύμητο λίπος. Με τις τεχνικες αυτές η επεμβαση γινεται σχεδόν αναίμακτα, αφαιρούμε το λίπος ευκολότερα από δύσκολα σημεία και με τις μικροκάνουλες η λιποαναρρόφηση είναι ομοιόμορφη χωρίς βαθουλώματα και σημάδια.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;

Ο χρόνος της επέμβασης εξαρτάται από την ποσότητα λίπους που αφαιρείται. Οι λιποαναρροφήσεις διακρίνονται σε επεμβάσεις μικρού όγκου (έως δυο λίτρα) και μεγάλου όγκου (έως πέντε λίτρα). Όλες οι επεμβάσεις γίνονται με υπνοχάλαση ή ελαφρά γενική αναισθησία. Όλες οι λιποαναρροφήσεις μικρού όγκου φεύγουν από την κλινική την ίδια ημέρα. Οι λιποαναρροφήσεις μεγάλου όγκου νοσηλεύονται στην κλινική για ένα βράδυ. Η χρήση των υπερήχων (UAL) και της έγχυσης tumescent λόγω των τοπικών αναισθητικών που χρησιμοποιούνται μειώνουν τον πόνο μετά την επέμβαση και τις μελανιές και κάνει την επέμβαση σχεδόν αναίμακτη. Η χρήση καλσόν φλεβίτιδας ή ειδικής ζώνης στην κοιλιά ή τον θώρακα για 2-3 εβδομάδες μειώνει το μετεγχειρητικό πρήξιμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις η μετεγχειρητική χρήση ραδιοσυχνοτήτων στο ιατρείο επιτυγχάνει την υποχώρηση του όποιου μετεγχειρητικού πρηξίματος. Η χρήση του κορσέ ή καλσόν κάνει την επέμβαση ’’εποχιακή’’ και συνίσταται να αποφεύγονται οι καλοκαιρινοί μήνες.

Προβλήματα και η αποφυγή τους

Δυο είναι τα προβλήματα που συναντούμε στη λιποαναρρόφηση:

Λείο δέρμα μετά την λιποαναρρόφηση Η υπερβολική αφαίρεση λίπους μπορεί να δημιουργήσει μικρή λακκούβα στο δέρμα όταν υποχωρήσει το πρήξιμο από την επέμβαση. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με την επιλεκτική αφαίρεση του εν τω βάθει λίπους και όχι του επιφανειακού χρησιμοποιώντας κάνουλες διαμετρήματος έως 3mm. Δυστυχώς νέες τεχνικές όπως η χρήση laser (smart lipo) όπου συνιστάται επιφανειακή αφαίρεση λίπους για σύγχρονη σύσφιξη της περιοχής προκαλεί αυτό το πρόβλημα καθώς επίσης και η απειρία του γιατρού ο οποίος με τις κλασσικές τεχνικές αφαιρεί περισσότερο λίπος από αυτό που ενδείκνυται λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή που γίνεται η λιποαναρρόφηση, την ποσότητα του λίπους και την ποιότητα του δέρματος. Ένας τρόπος αποφυγής αυτού του προβλήματος είναι η χρησιμοποίηση κάνουλας μικρού διαμετρήματος και να είστε σίγουροι ότι ο γιατρός που επιλέξατε είναι ειδικευμένος πλαστικός χειρουργός και όχι γιατρός άλλης ειδικότητας! Σε περίπτωση αμφιβολίας επικοινωνήστε με τον ιατρικό σύλλογο ή την εταιρία πλαστικής χειρουργικής.

Προσδοκίες Το άλλο πρόβλημα έχει να κάνει με την ικανοποίηση των προσδοκιών του ασθενή από το αποτέλεσμα. Είναι λοιπόν πολύ σημαντική η ενημέρωση και η επικοινωνία με τον πλαστικό χειρουργό να είναι σωστή. Αυτό που συνηθίζω να λέω είναι ότι η λιποαναρρόφηση χρησιμοποιείται για την αφαίρεση τοπικού πάχους και δεν είναι τόρνος για να δίνει πάντα το επιθυμητό περίγραμμα.